1 Eylül 2013 Pazar

HAMİLELİKTE FOLİK ASİT NİÇİN ÖNEMLİDİR?






Folik Asit, normal bir yetişkinin günlük tüketmesi gereken miktarı 400 mcg, hamile bir bayanın ise günlük tüketmesi gereken miktar 600 mcgdir. Folik asit, hamilelikten önce kullanılmaya başlanmalıdır ki hamile kalınca folik asit depolarının dolu olması gerekmektedir.

Çünkü gebeliğin ilk aylarında anne gebe olduğunu anlayamayabiliyor, tam bu ilk dönemlerde folik asidin en fazla gerektiği dönemdir. Çünkü folik asit, bebeğin hücre yapı taşlarının oluşumunu ve sinir sistemi dokularının oluşumu sağlar. Eğer gebelik döneminde özellikle gebeliğin ilk 3 ayında yeterli miktarda folik asit tüketilmezse, bebekte bazı kalıcı sakatlıklar oluşabilir. Nöral tüp defekti denilen sinir sistemi rahatsızlığı görülebilir. Bu hastalığı açıklayacak olursak, bebeğin kafatası, beyni, göz bebekleri gelişmez ve omurgada açıklık olup sakat kalmasına neden olur. Allah tüm bebekleri korusun, kimsenin başına vermesin inşallah bu rahatsızlıkları. Bu rahatsızlıkları önlemek için artık günümüz de bütün doktorlar anne adayına folik asit takviyesi için folik asit ilacı vermektedir. Folik asidi aslında doğal gıdalarla da vücuda kazandırabiliriz.

Ama ilaçla garanti olarak gözüküyor, çünkü günümüzde tükettiğimiz bir çok folik asit var dediğimiz gıdalarda bile zirai olarak kullanılan ilaçlar yüzünden bu doğallıklarını kaybedebiliyorlar. Ama o gıdaların doğallığına güveniyorsak yine vücudumuzun folik asit ihtiyacını karşılayabiliriz .Folik asit içeren besinler; geniş yaprakla yeşil sebzeler, lahana, baklagiller, tohumlu gıdalar, maydanoz, nane, ıspanak, mercimek, ceviz, badem gibi kuruyemişlerde bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder