Hayatın içinden,evdeki ortamdan bir çok bilginin bulunacağı bir blog. Bu blog ta arayıpta bulamadıklarınızı bulacaksınız.
12 Eylül 2013 Perşembe
BEBEKLERDE PAMUKÇUK HASTALIĞI
Özellikle yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen pamukçuk hastalığı, bebeklerin 1 yaşına gelene dek karşılaşabileceği bir hastalık türüdür.
Bebeklerin ağız içinde, beyaz bir tabaka halinde, bebeğin dilinde, yanak içinde, damakta oluşan beyaz renkli bir enfeksiyon oluşması sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu bebeklere normal doğum esnasında annenin vajina kanallarda mantar var ise bu şekilde bebeğe geçebilir. Genellikle bu tür bir bulaşma varsa doğum esnasında bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine bu mantar enfeksiyonu bulaşır. Ve bebekte 1 hafta ile 10 gün içerisinde gözükebilir. Genellikle bu pamukçuk hastalığı bebeğin ağız içinde oluşur ama prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin vücut direnci düşük olduğu için mantarın kana karışıp, ağır enfeksiyonların oluşmasına da neden olabilir.
Pamukçuk hastalığının önlenmesi ya da var olan hastalığın tedavisi için ; öncelikle evde temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekmektedir.
Bebeğin kullanmış olduğu emzik , biberon gibi eşyalar kaynatılıp, mikroplardan arındırılmalıdır. Bazı anneler emziği bebeğine vereceği zaman kendi ağzına götürüp, mikropları kendisine çektiğini düşünüyor. Yani emziği o şekilde temizleyip, bebeğine temiz emzik verdiğini düşünüyor ama bu da çok yanlış. Bu yanlışlığı annelerin yapmaması gerekir. Bu enfeksiyonun daha da yayılmasına neden olabilir. Emziren anne göğsünü sık sık yıkamalıdır. Göğüs peti kullanıyor ise onu da sık sık değiştirmelidir. Göğüs peti nemlenir ise orada bakteri oluşmasına neden olur. Ağzında pamukçuk olan bebeklerde iştah azalması, huzursuzluk, ağlama gibi belirtiler olabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder