Bebekler emme refleksini anne karnında öğrenir. Bebeklerin parmak emmeye başlamasının nedenlerinden birisi de budur aslında. Bebekler anne karnındayken de parmaklarını emer. Ve bu sayede de doğar doğmaz acıkınca anne memesini aramaya ve memeden karnını doyurmaya başlar. Ve emme duygusuyla hem karnını doyurur hem de kendisini güvende hisseder.
Bebekler doğumunu takiben ilk bir yıl genellikle parmaklarını emer ve bu bebeler için çok doğal bir durumdur. Çünkü emme duygusu bebekler için hem zevk verici bir şey, hem parmakları keşfetmesine yardımcı olmaktadır. Bebekler diş çıkarma dönemlerinde diş etlerinin kaşınmasından dolayı da parmak emebilir yada elini komple ağzına götürebilir. Bebeklik döneminden sonra da devam eden parmak emme davranışının sebebi de çocukların utanma ve sıkılma belirtileridir.
1 yaşından sonra bebeklerde parmak emme alışkanlığı devam ediyorsa ebeveynleri tarafından bu alışkanlıklarından yavaş yavaş uzaklaştırılmaları gerekmektedir. Aksi takdirde bu alışkanlık okul çağında ve hatta yetişkinlik döneminde bile devam edebilir.
Bebekleri parmak emme alışkanlığından vazgeçirmek için dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir; Bebeğin anne babası bu parmak emme davranışının zararsız bir alışkanlık olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Bebeğin parmak emme davranışını inatlaşma haline getirmemeleri gerekmektedir. Çocuğa parmak emmenin bebekçe bir hareket olduğu güzel ve basit bir dille anlatılmalıdır. Çocuğun parmak emmesini engelleyici farklı el becerilerini geliştirici oyuncaklar ile oynaması sağlanmalıdır. Çocuk çok fazla yalnız bırakılmamalıdır. Sıkılmasına ve utanmasına neden olacak ortamlardan olabildiğince uzak tutulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder